Biltse leerlingen ontwerpen eigen afvalgrijpers

29 december 2022 | Nieuws

Basischool leerlingen in De Bilt krijgen les over zwerfafval én hoe ze dit op kunnen lossen door zelf een afvalgrijper te maken. 

Tien scholen in de gemeente De Bilt werken samen onder de paraplu van Stichting Delta De Bilt. Afgelopen tijd was er aandacht voor het thema ‘Supporter van Schoon’. Ook leerlingen in Maartensdijk deden hier aan mee. Zo kregen zij de opdracht om een instrument te ontwerpen waarmee zwerfafval opgeruimd kan worden zonder vieze handen te krijgen. Op deze manier zijn de leerlingen op creatieve wijze bezig met een oplossing voor het zwerfafval probleem. Ze bedenken een oplossing, maken het zelf en testen het daarna in de praktijk.

Ook wordt er tijdens de les stilgestaan bij hoe lang appel, papier, plastic en blik blijft liggen. Wist je bijvoorbeeld dat plastic voor altijd in de natuur blijft? Het valt langzaam uit elkaar in kleine stukjes microplastics en uiteindelijk nanodeeltjes die zelfs met het blote oog niet meer te zien zijn. Zo wordt het steeds moeilijk om het op te ruimen. Plastic zit in in allerlei dingen die vaak te vinden zijn op straat: bijvoorbeeld sigarettenfilters, koffiebekers en blikjes. 

Na de les gaan de klassen het schoolplein op om daar fanatiek het afval op te ruimen. 

Al met al een leuke en creatieve manier om jonge leerlingen actief bij het zwerfafval probleem te betrekken! Hier zie je hoe Max samen en zijn zus Nora hun zelf ontworpen grijpers testen tijdens het ‘plandelen’: 

Bronnen: Plastic Soup Foundation (2022), Ontwerpen in de Klas (2022)