Bioplastic: wat is het precies?

10 maart 2023 | Nieuws

Door: Eva Hoffstädt 

Kan bioplastic gewoon bij het gft weggegooid worden? Het antwoord hierop is nee, hoewel veel mensen denken dat dit wel moet. Dat is niet zo vreemd, bioplastic klinkt als een soort plastic wat biologisch afbreekbaar is en dus niet schadelijk is voor de natuur. Toch hoort het bij het restafval. Waarom is dit en wat is bioplastic eigenlijk? Lees snel verder!

Om te beginnen, de betekenis van bioplastic is niet zo duidelijk. Het kan gaan over composteerbaar plastic of biobased plastic. Om het nog ingewikkelder te maken is biologisch afbreekbaar niet hetzelfde als composteerbaar.. 

Composteerbaar plastic zegt iets over de afbreekbaarheid van het materiaal. Wanneer materiaal als composteerbaar wordt gelabeld valt het onder de Europese norm EN-13432. Dit betekent dat het binnen 6 maanden volledig gecomposteerd moet zijn. Dit gebeurt in de meeste gevallen in professionele composteerinstallaties onder specifieke omstandigheden met temperaturen van 50 tot 65 graden. Dit gaat dus over de composteerbaarheid. Biologisch afbreekbaar betekent dat een product kan worden afgebroken door micro-organismen zoals schimmels en bacteriën. Echter, dit betekent niet dat het dan automatisch compost van goede kwaliteit wordt. Het kan bijvoorbeeld heel lang duren voordat hout en katoen helemaal afgebroken zijn. 

Biobased plastic zegt iets over het materiaal waarvan het is gemaakt. Deze soort is gemaakt van (recent levend) biologisch materiaal zoals aardappelen en rietsuiker. Dit zegt dus niets over de mate en duur waarin het kan worden afgebroken. Ondanks dat het van natuurlijk materiaal is, kan het biobased plastic zich gedragen als normaal plastic waardoor het lastig afbreekbaar is. 

Bioplastic dat in de natuur terecht komt is dus wel schadelijk voor de natuur want het zal in de meeste gevallen niet uit zichzelf composteren. Dat betekent dat ook in je eigen composthoop het bioplastic geen bruikbaar compost wordt. Wel zijn er nu producten met het home compostable logo, deze zouden wel afbreken op een eigen composthoop. Wellicht een leuk experiment?  

Ten slotte is er nog iets dat we moeten weten over bioplastic: bij welk soort afval hoort het? Het kan dus niet bij het gft, maar ook niet bij het gewone plastic. De bioplastics verstoren namelijk de recycling van gewone plastics en verminderen de kwaliteit van het gerecyclede plastic. Ook maken bioplastics het composteringsproces van groente- en tuinafval moeilijker. In beide gevallen moeten bioplastics dus uit het afval worden gevist door de afvalverwerkers. Het meeste bioplastic moet dus gewoon bij het restafval. Dit is plastic waar het woord ‘composteerbaar’, ‘biologisch afbreekbaar’ of ‘biodegradable’ op staat. Alleen de speciale zakken voor gft-inzameling waar het Kiemplantlogo of OK compostlogo op staat mogen bij het gft. Deze zakken zorgen ervoor dat mensen hun gft-bak gebruiken en mogen daarom wel hierbij. Andere artikelen zoals bakjes en verpakkingen met dit logo moeten alsnog bij het restafval. Het positieve is dat bij het restafval de bioplastics groene stroom opleveren doordat bij de verbranding ervan energie wordt opgewekt.  

In Nederland is momenteel 1% van het plastic dat we gebruiken biobased. Voor nu is dit nog geen directe oplossing voor het zwerfafval probleem want het vergaat niet in de natuur. Dus laten we het in elk geval op de juiste plek weggooien: in bijna alle gevallen bij het restafval dus!

Nieuwsgierig geworden over dit onderwerp? Klik dan op de onderstaande gebruikte bronnen voor meer informatie:

https://www.plasticsoupfoundation.org/plastic-probleem/plasticsoorten/bioplastics/

https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/afval-scheiden/composteerbaar-plastic/

https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/afval-scheiden/do-s-en-dont-s-van-plastic/

https://www.scionresearch.com/about-us/news-and-events/news/2021-news-and-media-releases/greenwashing-of-bioplastics-is-common

https://debrisfreeoceans.org/the-truth-about-bioplastics

https://koenpack.com/nl-nl/het-verschil-tussen-composteerbaar-biologisch-afbreekbaar-en-bio-based