Registratie zwerfafval

Registratie zwerfafval

Ben je al bezig met opruimen van zwerfafval of wil je graag beginnen met opruimen en wil je meer impact maken? Dat kan!

Litterati is een app die je kunt downloaden op je telefoon of tablet. Tijdens of na het opruimen kun je foto’s uploaden van het zwerfafval wat jij gevonden hebt. Zo pakken we het probleem bij de bron aan en komen we erachter wat er het meest gevonden wordt op straat. Dit kan weer gebruikt worden om te laten zien aan fabrikanten en overheden. Een goed voorbeeld is de verpakking van het bekende snoepje ‘Anta-Flu’. Doordat zoveel zwerfafvalopruimers foto’s hebben gemaakt van de plastic verpakking op straat is de verpakking nu gemaakt van waspapier.

Hoe werkt het?
In Nederland is het bedrijf GoClean voornamelijk bezig met Litterati en zwerfafvalregistratie. Op deze pagina kun je vinden hoe je de app downloadt en hoe het werkt. Heb je vragen hierover? Neem dan gerust contact met mij op. In De Bilt kun je meedoen met de challenge ‘Zwerfafvalonderzoekers De Bilt’. Hier zijn sinds april 2021 al ruim 78.000 items opgeraapt.

Waarom doen we dit?
Met de app Litterati houden we bij wat er gevonden wordt tijdens de opruimacties. Ze weten we precies waar en welk afval verschijnt en kunnen we de problemen bij de bron aanpakken. We gebruiken hiervoor ook het zwerfafvalkompas van GoClean.

Oproep zwerfafvalregistratie 2023

We zijn op zoek naar mensen die bepaalde gebieden willen monitoren door middel van het gebruik van Litterati. Zo kunnen wij beter inzien wat er gevonden is en hoeveel effect onze opruimacties hebben. We zoeken bijvoorbeeld mensen voor de snoeproute in de Leyen (tussen de Werkplaats & de Plus). Daarnaast zijn we op zoek naar mensen die het leuk vinden om de data te analyseren op de computer in het zwerfafvalkompas en items te taggen, dit kan gewoon thuis achter de computer! Ook als opruimen je niet zo leuk lijkt maar data analyseren wel dan kun je dit doen als vrijwilligerswerk. Interesse in een van deze taken? Meld je aan bij anke@sportiefinhetgroen.nl 

Plog It Up De Bilt »