Over Sportief in het Groen

Anke Hazeleger – Eigenaar & initiator

Speels, nieuwsgierig, spontaan, tikkeltje enthousiast 😉

Al sinds ik mij kan herinneren ben ik bezig met bewegen en ben ik graag in de natuur. Ik was vroeger altijd buiten te vinden. Ik deed allerlei sporten: van voetbal en tennis tot hardlopen en fietsen. Mijn ouders moesten mij vaak meerdere malen roepen voordat ik binnen kwam voor het avondeten.

Het liefst doe ik dit allemaal nog steeds. Als volwassene lijkt dit ineens een stuk lastiger geworden omdat er toch van de maatschappij op dit moment veel meer van je wordt verwacht. Even iemand vragen om samen naar buiten te gaan is veel minder normaal dan vroeger. Maar waarom eigenlijk? Om mij heen zie ik de wereld veranderen en zijn veel mensen druk met werk en presteren. Dit houdt mij erg bezig. Daarom streef ik ernaar om ook goed voor mezelf te blijven zorgen en eigenlijk weer terug te gaan naar vroeger toen ik als kind vaak buiten was en in beweging.

Mijn naam is Anke Hazeleger. Ik zie mezelf als een spontaan en sportief persoon die graag voor anderen zorgt. Ik heb de laatste jaren steeds meer kennis vergaard over gezonde leefstijl en vitaliteit. Tevens heb ik tijdens mijn opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening geleerd hoe ik anderen kan begeleiden en hoe ik activiteiten op kan zetten voor verschillende doelgroepen op het gebied van sport en spel.

Tijdens het sporten ben ik steeds meer op mijn omgeving gaan letten. Ik merkte op dat er veel zwerfafval op straat lag en dat dit lang bleef liggen. Ik wilde niet afwachten totdat anderen dit gingen oprapen maar ik wilde in actie komen! Toen ik voor de eerste keer ging opruimen tijdens het hardlopen vond ik het nog leuk ook. Tijdens het opruimen doe je squats en lunges en ook nog eens aan krachttraining omdat de tassen met zwerfafval aardig zwaar kunnen worden. Tijdens het praktijkgerichte trainingsprogramma ‘Sociaal Ondernemen’ van Starters4Communities ben ik deze activiteit verder uit gaan werken. Ik heb toen een eerste succesvolle clinic gegeven aan buurtbewoners.  We gingen het zwerfafval al joggend en wandelend opruimen,  oftewel ploggen & plandelen. Hierna volgde er meer clinics en zo is Plog it Up De Bilt ontstaan en stimuleer ik anderen om ook sportief op te gaan ruimen. Zo werken we ook nog eens aan die gezonde leefstijl! Check het hele verhaal over de start mijn initiatief hier.

Eva Hoffstädt – Projectcoördinator

Vrolijk, actief & een tikkeltje irritant 😉

Ik ben Eva Hoffstädt, iemand die graag zoveel mogelijk buiten is, in het bos of tijdens vakanties lange tochten in de bergen. Hoe meer afzien hoe beter!

Ik heb dan ook grote waardering voor natuur en dier. Om het milieu zo min mogelijk te belasten probeer ik zo duurzaam mogelijk te leven. Dit is iets wat ik van jongs af aan gewend ben, zo ben ik vegetarisch opgevoed zonder auto. Daarnaast ben ik geïnteresseerd in mensen: waarom doen mensen bepaalde dingen en waar komt dit vandaan? Ik heb daarom culturele antropologie gestudeerd en ben afgelopen zomer afgestudeerd in toegepaste antropologie aan de Universiteit van Amsterdam. Mijn interesse in mensen en milieu leidde mij naar Sportief in het Groen. Ik heb mijn masteronderzoek bij Anke gedaan om erachter te komen wat mensen beweegt om vrijwillig zwerfafval op te ruimen. Een erg leuk, interessant en leerzaam onderzoek waarbij ik veel participerende observatie gebruikte, en dus veel afval heb opgeruimd met de participanten! Ik hielp hiernaast Anke met de coördinatie van Plog it Up. Dit was zo leuk dat ik ben blijven hangen en nog steeds meehelp met dit mooie project

Ilse Dijkstra – Administratie

Actief, betrokken, enthousiast en soms iets te lief 😉

Mijn naam is Ilse Dijkstra. Ik houd van in de natuur zijn, van bewegen en van een schone en opgeruimde omgeving.

Tijdens één van de activiteiten van Plog it up De Bilt heb ik Anke en haar bedrijf leren kennen. We raakten aan de praat, het klikte en van het een kwam het ander: ik werd vrijwilliger bij Sportief in het Groen. Naast zwerfafval opruimen probeer ik mijn dagelijks leven zoveel als mogelijk duurzaam in te richten: ik reis met name met het OV en de fiets, ik bestel boodschappen bij Pieter Pot, ik koop graag kleding bij de kringloop én ik heb mijn kerstboom geadopteerd (dit betekent dat mijn kerstboom weer terug is gegaan naar de kwekerij begin januari). Ik zie het als een leuke uitdaging om samen met anderen stappen te zetten naar een duurzaam leven, zodat we met elkaar leren te zorgen voor elkaar en onze aarde.