Plog it Up De Bilt

Wat is ploggen en plandelen?

Ploggen is een hype afkomstig uit Zweden. Het is een samenvoeging van de woorden ‘Plocka Upp’ wat in het Zweeds oprapen betekent en ‘joggen’. Het project is begonnen met plogclinics en zo is de naam van het project ontstaan.

Daarnaast is in Nederland ook ‘plandelen’ in het leven geroepen. Dit betekent wandelend plastic opruimen. Om het samen te voegen noem ik het sportief zwerfafval rapen. Je bent in beweging, buiten, samen met anderen en je ruimt de buurt op! Een win-win situatie. Doe je graag mee in Gemeente De Bilt? Bekijk dan hieronder de details van de clinics en meld je onderaan deze pagina aan.

Praktische details
Vanaf juli vindt er minstens 2 keer per maand een clinic plaats. De ene keer gaan we ploggen en de andere keer plandelen. Tot nu toe vinden de clinics alleen plaats in Bilthoven en De Bilt op verschillende locaties. De data en locaties worden bekend gemaakt in de nieuwsbrief, op social media en op deze pagina.

De clinic ziet er als volgt uit:

  • Korte warming-up (alleen bij ploggen)
  • 1 uur sportief zwerfafval rapen
  • Registratiemoment afval
  • Napraten en een drankje op locatie voor zover dat kan

De clinics zijn voor iedereen toegankelijk op elk niveau. Zowel voor hardlopers, wandelaars en kinderen. Er zitten geen kosten verbonden aan deelname. Aanmelden is wel verplicht om mee te kunnen doen. Alle opruimmaterialen zijn aanwezig. Mocht je al materialen in gebruik hebben van Plog it Up dan mag je die meenemen.

De komende tijd zien door de maatregelen de clinics er wat anders uit, dit zijn we nog aan het uitdenken. We gaan in kleinere groepjes en kunnen niet meer bij de horeca napraten en koffie drinken. Heb jij een goed idee voor een locatie zodat we toch samen kunnen napraten? Neem gerust contact met mij op! Voor de komende weken staan er geen clinics gepland.

Verjaardagsfeestje Plog it Up!
Plog it Up De Bilt bestond  op 27 oktober 2020 precies een jaar! Een jaar geleden vond op deze dag de eerste ploggingclinic in Bilthoven plaats. Nu een jaar later is er zoveel gebeurd, er zijn veel mensen betrokken en ondertussen hebben we een Groen Lintje gewonnen! Tijd voor een feestje. We hebben dit gevierd op 31 oktober. En dit was anders dan anders. Op deze dag nodigde ik iedereen uit om te gaan ploggen of plandelen in hun eigen buurt. In de middag om hebben we met 17 betrokkenen geproost op het project, dit deden we online. Het was een groot succes!

Individueel aan de slag
Wil je graag in jouw eigen buurt aan de slag met afval rapen wanneer het jou uitkomt? Leen dan het Plogpakket.

Ben je benieuwd hoe je nou hardlopend afval raapt? Kijk dan het onderstaande filmpje!

Meer info

Dit project wordt ondersteund door

Volg Plog it Up op Social Media

Aanmeldformulier Clinics

De komende weken vinden er helaas geen clinics plaats. Heb jij een goed idee of wil je een keer samen met iemand anders sportief zwerfafval opruimen in Gemeente De Bilt? Neem gerust contact met mij op!