Plog it Up De Bilt

Wat is ploggen en plandelen?

Ploggen is een hype afkomstig uit Zweden. Het is een samenvoeging van de woorden ‘Plocka Upp’ wat in het Zweeds oprapen betekent en ‘joggen’. Het project is begonnen met plogclinics en zo is de naam van het project ontstaan.

Daarnaast is in Nederland ook ‘plandelen’ in het leven geroepen. Dit betekent wandelend plastic opruimen. Om het samen te voegen noem ik het sportief zwerfafval rapen. Je bent in beweging, buiten, samen met anderen en je ruimt de buurt op! Een win-win situatie. Doe je graag mee in Gemeente De Bilt? Bekijk dan hieronder de details van de clinics en meld je onderaan deze pagina aan.

Praktische details
Vanaf juli vindt er minstens 2 keer per maand een clinic plaats. De ene keer gaan we ploggen en de andere keer plandelen. Tot nu toe vinden de clinics alleen plaats in Bilthoven en De Bilt op verschillende locaties. De data en locaties worden bekend gemaakt in de nieuwsbrief, op social media en op deze pagina.

De clinic ziet er als volgt uit:

  • Korte warming-up (alleen bij ploggen)
  • 1 uur sportief zwerfafval rapen
  • Registratiemoment afval
  • Napraten en een drankje op locatie voor zover dat kan

De clinics zijn voor iedereen toegankelijk op elk niveau. Zowel voor hardlopers, wandelaars en kinderen. Er zitten geen kosten verbonden aan deelname. Aanmelden is wel verplicht om mee te kunnen doen. Alle opruimmaterialen zijn aanwezig. Mocht je al materialen in gebruik hebben van Plog it Up dan mag je die meenemen.

De komende tijd zien door de maatregelen de clinics er wat anders uit, dit zijn we nog aan het uitdenken. We gaan in kleinere groepjes en kunnen niet meer bij de horeca napraten en koffie drinken. Heb jij een goed idee voor een locatie zodat we toch samen kunnen napraten? Neem gerust contact met mij op!

Verjaardagsfeestje Plog it Up!
Plog it Up De Bilt bestaat deze week precies een jaar! Op 27 oktober 2019 vond het de eerste ploggingclinic in Bilthoven plaats. Nu een jaar later is er zoveel gebeurd, er zijn veel mensen betrokken en ondertussen hebben we een Groen Lintje gewonnen! Tijd voor een feestje. Natuurlijk kan dit niet op de normale manier. Daarom vraag ik iedereen om op  zaterdag 31 oktober te ploggen of te plandelen op een tijd en locatie die jou goed uitkomt. Je kunt dit doen in groepjes van maximaal 4 (exclusief kinderen t/m 12 jaar). In de middag om 16:00 uur proosten we op het project, dit doen we online via Zoom. Meld je even aan onderaan deze pagina voor deze dag!

Iedereen is welkom om op deze dag mee te doen. Hoe meer mensen hoe beter. Daarom nodig ik ook de mensen uit die geïnspireerd zijn door mij maar niet in De Bilt wonen, we hebben immers allemaal baat bij een schoon Nederland. Maak vooral foto’s van de opbrengst, tag Plog it Up op social media of stuur foto’s via WhatsApp of de mail. Op naar een nog schoner & sportiever NL!

Individueel aan de slag
Wil je graag in jouw eigen buurt aan de slag met afval rapen wanneer het jou uitkomt? Leen dan het Plogpakket.

Ben je benieuwd hoe je nou hardlopend afval raapt? Kijk dan het onderstaande filmpje!

Meer info

Dit project wordt ondersteund door

Volg Plog it Up op Social Media

Aanmeldformulier feestje Plog it Up!

Meld je hier aan voor het feestje van 31 oktober. Meer info en de link voor het online proosten volgt deze week.

Je kunt meerdere antwoorden aankruisen.
Je kunt met een groepje van maximaal 4 mensen gaan (exclusief kinderen t/m 12 jaar)
Afvalgrijpers zijn er in 3 maten. S voor kinderen tot 7 jaar, M voor kinderen en volwassenen tot 1.70m en L voor mensen langer dan 1.70m. Handschoenen zijn er in de maten XS t/m L en vallen groot. Voor deze eenmalige verjaardagsactie kun je ook speciale plogtasjes lenen.
Tijdens de Zoom meeting is het mogelijk vragen te stellen over het project (bijvoorbeeld over Litterati) en ideeën te bespreken. Dit kun je ook hier aangeven zodat we het kunnen voorbereiden.
De privacyverklaring is hier te vinden: https://sportiefinhetgroen.nl/privacy/