Een duurzaam kopje koffie

25 februari 2022 | Nieuws

Duurzaam kopje koffie?

Door: Eva Hoffstädt (24-02-2022)

Mmm, je loopt even een rondje om een frisse neus te halen en de geur van verse koffie komt je tegemoet. Alleen, ook het geluid van rollende wegwerpbekertjes in de wind trekt je aandacht. Toen de horeca grotendeels gesloten was, waren de bekertjes overal op straat te vinden, maar ook op kantoren en scholen worden ze veel gebruikt. In Nederland worden elk jaar drie miljard van deze koffiebekers weggegooid, dat is meer dan honderd per persoon. In het voorjaar van 2021 vonden vrijwillige onderzoekers van Schone Rivieren 1800 van deze zwerfbekers langs de rivierovers in Nederland, zo’n drie per honderd meter (Schone-Rivieren-factsheet-juni-2021.pdf (schonerivieren.org)). Dus: storend voor het straatbeeld, lelijk in de natuur en asociaal, maar wellicht niet zo schadelijk als blikjes en plastic snoepverpakking?

Een papieren wegwerpbekertje?
Een papieren wegwerpbekertje, het lijkt zo mooi, een kartonnen beker voor je koffie die daarna mooi gerecycled kan worden bij het papier. Maar helaas: deze bekers bevatten aan de binnenkant een plastic laagje zodat je drinken er niet meteen weer uitlekt. Tegenwoordig staat er ook een tekentje op deze bekers wat aangeeft dat er plastic in zit. Dit is dankzij de Single Use Plastic- Richtlijn (Nieuwe regels over wegwerpplastic | Afval | Rijksoverheid.nl 2022). Deze SUP-Richtlijn is opgesteld door de EU, deze doelstellingen zijn erop gericht wegwerpplastic te verminderen. Lidstaten moeten deze richtlijnen omzetten in nationale wetgeving. Sinds 3 juli 2021 is de eerste in werking getreden. Zo is er nu een verbod op bepaalde plastic artikelen zoals wattenstaafjes, plastic bordjes en rietjes, zit er statiegeld op flesjes en is er dus een verplicht logo op bepaalde producten die plastic bevatten.

Koffiemok of wegwerpbekertje?
Het thuiswerkadvies is aangepast dus nu sta je wellicht weer wat vaker gezellig met je collega’s bij de koffieautomaat. De één heeft wellicht een eigen mok en de ander het papieren wegwerpbekertje, maar welke is nou eigenlijk duurzamer? Dit ligt gecompliceerder dan het op het eerste gezicht lijkt.

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je een afwasbare mok een jaar lang gebruikt, dit duurzamer is dan telkens een nieuw wegwerpbekertje gebruiken (Wegwerpbekertje of mok | Milieu Centraal 2022). Echter, dit gaat alleen op wanneer dit energiezuinig wordt afgewassen en meerdere keren wordt gebruikt. Dat is wanneer je de mok afwast met de hand in een teiltje of in een afwasmachine met energielabel A in plaats van met de hand onder de stromende warme kraan. Of misschien wel het beste: gebruik de kop meerdere keren zonder het tussendoor om te spoelen, alleen één keer aan het einde van de dag met koud water. Toch een papieren wegwerpbekertje? Deze kun je prima meerdere keren gebruiken of desnoods tussendoor even omspoelen. Bovendien draait de milieuvriendelijkheid hier vooral om het materiaal dus kies als dit kan voor recyclebare bekertjes en gooi ze bij het juiste afval. Tijdens het schrijven van dit artikel kwam ik er achter dat het weggooien van de bekertjes ingewikkelder is dan het lijkt, daarover binnenkort meer!

Een échte papieren beker
Wellicht kunnen we straks wel ons papieren-to go bekertje bij het papier gooien. Er zijn namelijk al verschillende bekertjes ontwikkeld die helemaal plasticvrij zijn. Bijvoorbeeld de Green Earth cup en de butterflycup. Deze bekers zijn te gebruiken voor zowel een warm als koud drankje en is waterbestendig gemaakt met een op water gebaseerde dispersiebarrière. Hier zit dus geen plastic laagje aan de binnenkant. Eet je graag een koekje bij je drankje? Dan kun je zelfs nog kiezen voor een eetbare koffiebeker, de Cupffee die is gemaakt van haver en tarwe. Wel binnen 40 minuten opdrinken want anders is het koekje niet meer knapperig!

Plastic papieren koffiebekers zijn dus niet alleen schadelijk als ze in het milieu komen, maar ook zelf een eigen beker meenemen is het beter voor het milieu, en dan lekker genieten!

Wil je nog iets extra’s doen om het aantal rondzwervende plastic koffiebekers te verminderen? Met de Cup Count Campagne willen de Plastic Avengers zoveel mogelijk data verzamelen om zo het aantal terug te dringen en een schatting van de opruimkosten te maken, waarmee ze vervolgens naar de politiek gaan. Hoe? Lees het hier: Cup Count Campagne | Plastic Soup Surfer | Plastic Soup Surfer